Dood in Nijmegen, de loden lady

Dood in Nijmegen

Ik zoek de rust van een kist

“Ik zoek de rust van een kist, van een lange houten kist”, Jaap Fischer kon het zo mooi zingen. Maar krijg je die rust ook, hier in Nijmegen?
Ja, moderne doden wel, die worden beschermd door de wet op de lijkbezorging. Maar een heel oud lijk? Zeg maar een antiek skelet?
Haha, mooi niet. Met een antiek skelet wordt in Nijmegen, tja… hoe zal ik het zeggen, vrij makkelijk omgesprongen. Dood in Nijmegen voor een oud skelet kan knap beroerd zijn.
Neem bijvoorbeeld de grafkelders rond de verdwenen St.Janskapel op de Korenmarkt; vlak bij mijn favoriete kroeg de Hemel. De resten zijn ontdekt bij aanleg van een parkje. Tja, daar kijk ik niet echt van op: overal waar je in deze oude stad een schop de grond in steekt, vind je wel wat.
En wat doen ze dan: ze maken één grafkelder open, laten het skelet liggen en leggen er een dikke glasplaat overheen. Daar lig je dan voor iedereen zichtbaar, dood sinds ongeveer 1200, aan niemand wordt toestemming gevraagd. Dat vind ik een verschrikkelijk groot gebrek aan respect. Grote kans dat het nageslacht nog terug te vinden is. Tenslotte hebben ze in Vlaardingen via een duizend jaar oude schedel ook een relatie kunnen leggen met een nu levende Rotterdammer. (‘Zoektocht naar de oer-Vlaardinger’ 2006-2007). Maar zoeken ze dat nageslacht op? Nee hoor, geen denken aan.

De loden lady

Maar helemaal schandalig is de behandeling van de vrouw uit ongeveer het jaar 400. Ze noemen het de loden lady omdat ze in een loden kist begraven lag in de Burchtstraat, diep in de grond. Ze moet rijk geweest zijn, gezien de grafgiften van glazen flesjes met parfum. Ze is begraven langs de doorgaande Romeinse weg; daar lagen meer Romeinse graven.
Begraven in een loden kist! Lood gaat eeuwenlang mee. Sommige Romeinse loden waterleidingen zijn 2000 jaar later nog steeds in gebruik!
Zo’n kist neem je met de bedoeling om daar eeuwig te blijven liggen. Dus je dacht dat je na al die jaren toch wel recht had op die plek; dat lijkt mij vrij logisch. Bovendien de toenmalige autoriteiten, de Romeinen, hebben het goed gevonden dat je daar begraven werd. Volgens standaard jurisprudentie is dan, volgens mij, de huidige autoriteit, hieraan gehouden.
Houdt de overheid zich aan de wet? Wel nee, je wordt gewoon opgegraven en dat niet alleen: de kist en de inhoud staan in Museum het Valkhof tentoongesteld. Dit is toch ronduit schandalig! Het zal je maar gebeuren.

Het opgraven en verplaatsen is niet alleen in strijd met de wet maar het is ook overduidelijk in strijd met de rechten van de mens.
De gemeente Nijmegen heeft dan wel als zoethoudertje een kunstwerk op jouw plek in de straat neer gelegd maar wat heb je daaraan? Je graf is je gewoon ontstolen!

Volgens mij maak je een goede kans bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Weliswaar gaat het in dit geval om de rechten van het skelet maar dat is maar een detail; een kniesoor die daar op let. Tenslotte was een skelet ooit een mens van vlees en bloed. Jebent waarschijnlijk begraven door je nabestaanden, met tranen, een grafrede: “Nou Moe, we zien je terug in onderwereld.” Zo iets zal het geweest zijn.
Een kleine 2.000 jaar later wordt je dan opgegraven: “Nou moe, moet je eens komen kijken. Ik heb een grafkist gevonden.”
Ik denk dat de staat der Nederlanden of de gemeente strafbaar is. Welke pro-deo advocaat wil hier een punt van maken? En beroemd of belachelijk worden?

Het zal je maar gebeuren. Je bent je kleren al kwijt; vergaan in de tijd. Je lijf is ook al verdwenen, ook vergaan in de tijd. Je hebt alleen je skelet nog en je grafgiften. Alles graven ze op; de grafgiften pikken ze in en zelf wordt je open en bloot in een goed verlichte ruimte neer gelegd.
Lekker is dat; kom je straks op de dag van het laatste oordeel bij de poort van de hemel aan en wat zegt Petrus “Ophoepelen, je bent een heiden.”
Daar sta je dan, je hebt geen grafgiften meer om Petrus om te kopen. Je kan wel zwoel met je botten schudden en rammelen maar dat verleidt Petrus echt niet. Die man heeft zoveel botten gezien; die let niet eens op je.
Nee, als antiek skelet ben je in Nijmegen niet goed af.

© 2017 W.J.Slierendregt
Alle rechten voorbehouden