Leonard Cohen Halleluja en gratis e-books

Leonard Cohen schreef dit nummer met metaforen uit de bijbel naar aanleiding van een moeizame liefdesrelatie. Het nummer kent meer dan 200 versies. Dan heb je toch iets goed gedaan. De pausen hadden geen moeizame liefdesrelaties. Welnee, die deden waar ze zin in hadden en aan metaforen uit de bijbel hadden ze lak. Waren die pausen op een vrouw (of een man want daar waren ze ook niet vies van) uitgekeken, dan dumpten ze die met een zak geld. Voor mijn boeken heb je geen zak geld nodig, je vindt ze gratis bij Kobo-plus.

De pausen, een apart slag volk

Citaat: Ik wil na al die moorden eindigen met ‘een boontje komt om zijn loontje’ moord en daarom eindig ik met Johannes XII, een buitenechtelijke kleinzoon van Marozia, die van de pornocratie. Papa zoekt een leuk baantje voor die jongen, misschien vindt pa dat die jongen iets omhanden moet hebben. Als die knul de leeftijd van achttien bereikt, wordt hij in 955 gekozen tot paus. Veel pauselijks doet hij niet, jagen doet hij met veel plezier, zowel op wild als op vrouwen. Zelfs een eigen nicht sleurt hij mee om zijn lusten op bot te vieren. Zodra het nieuws op straat rond gaat dat de paus de kerk bezoekt, mijden vrouwelijke pelgrims die kerk. Het risico om zijn manier van penitentie te ontvangen is wijd en zijd bekend en berucht. Niet alleen vrouwen neemt hij als jachtbuit, hij castreert en vermoordt een kardinaal, steekt huizen in brand, hij draagt altijd een zwaard en het verhaal gaat dat hij Jupiter en Venus aanbidt. Dat mag je vreemd gedrag van een paus noemen, tenslotte zijn dat goden van de concurrentie. Zijn vleselijke lusten worden hem fataal. Hij sterft in het bed van een getrouwde vrouw en paus of niet, daar heeft die jaloerse echtgenoot bij thuiskomst geen boodschap aan, hij steekt Johannes dood. Misschien zelfs met het eigen zwaard van Johannes.

Een pannenkoek is leuker dan een moord

Pannenkoeken
De Pannekoeckebackerij, 1560 door Pieter Aertsen. Museum Boijmans

Leonard Cohen Halleluja mag dan bekend zijn. Sint Pannekoek mag er ook zijn. Ik kom uit Delft, vlakbij Rotterdam en daar bestaat sinds 1899 Sint Pannekoekdag. Daar heb ik nooit van gehoord, maar dat kan ook aan mij liggen. Deze van oorsprong Rotterdamse traditie(?) wordt ieder jaar, door heel het land, gevierd op 29 november. Je legt een pannenkoek op je hoofd en zegt: ‘Wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!’ Zeggen ze, ik heb zo mijn twijfels want wat moet je met zo’n deeglap op je hoofd. Leg hem op je boord, smeer er stroop op en eet het ding op. Dit is mijn verhaal over de pannenkoek.

Hier vindt je het contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel