Het Spookslot van de Efteling

Het bericht verbijsterde me: “Nostalgisch of niet, het spookslot van de Efteling moet er na 44 jaar aan geloven.” Nog hoor ik mijn dochter gillen van de gehangene in het raam, de processie, de dansende balustrade en zerken en de doorzichtige spoken. Dat was toen.

Nu is die ruïne van dat kasteel niet zo indrukwekkend meer, kinderen krijgen tegenwoordig in games veel meer spanning en sensatie te zien. Dan sneuvelt zo’n oude attractie. Ik snap die plannen.

Tegen de vlakte

Het Spookslot opende in 1978 de poort en was de eerste grote attractie buiten het Sprookjesbos. De attractie bestaat uit de ruïne van een oud Keltisch kasteel, waarin bezoekers naar een acht minuten durende hoofdshow kunnen kijken.

Te horen is of was de Danse macabre van de Franse componist Camille Saint-Saëns. Het stuk werd op 24 januari 1875 voor het eerst opgevoerd. Het schijnt nogal bekend te zijn. Mij zegt dat niets maar ik ben geen maatstaf. Ik ben van drie gitaren en een drumstel.

Anton Pieck

Anton Pieck werkte mee aan de creatie van het sprookjespark in Kaatsheuvel. Hij wilde graag een plek voor kinderen realiseren waar ze later nog met warme gevoelens aan terug zouden denken. Dat lukte en op 31 mei 1952 opende de Efteling met een sprookjesbos bestaande uit 10 sprookjes.

Het spookslot was de eerste nieuwe grote attractie en in feite tevens de startsein van het einde van de opzet van Anton Pieck.

Wat is erbij gekomen?

Nogal wat en de opzet van Anton Pieck is nog een klein gedeelte van de Efteling. Ik noem er een paar van de vele: de achtbaan Vogel Rok, de spectaculaire de Vliegende Hollander, de achtbaan Joris en de Draak  en de Sprookjesboom gaat verhalen vertellen in het Sprookjesbos. Daarna presenteert de Efteling de mysterieuze stad en parkshow Raveleijn. Dan komt de vrije val achtbaan Baron 1898. De grootste en duurste attractie in de Efteling Symbolica, het Paleis der Fantasie, trekt veel bezoekers. In juni 2020 opent de dubbele familie achtbaan Max & Moritz.

Is de Efteling nog de Efteling?

Volgens mij is het nog steeds een familiegebeuren, alhoewel de Efteling zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een volwaardig avonturenpark, inclusief hotel. Ze mogen verder uitbreiden. Of iedereen in Kaatsheuvel daar blij mee is, waag ik te betwijfelen.

het spookslot van de efteling
De Efteling zonder spookslot. Bron: de Efteling

Met ruim vier miljoen bezoekers per jaar is de Efteling met afstand het grootste amusementspark van Nederland en staat op plaats vier van de pretparken van Europa. Disney Parijs staat op een en in niet in te halen. Maar Tivoli in Kopenhagen en Europapark in Duitsland staan vlakbij de Efteling.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel