Hoogmoed

Hoogmoed komt voor de val. Dat weet ik uit een wedstrijdje tegeltjeswijsheden met een vriend op een koude, donkere, regenachtige herfstdag. Je moet wat op zo’n dag. De wijsheid sluit aan bij “stoppen op je hoogtepunt.’ Veel mannen stoppen niet op maar direct na hun hoogtepunt. Dat hoogtepunt bedoel ik niet. Ik doel meer op het stoppen met een succesvolle baan of bezigheid. Daar moet je vroeg mee stoppen om de val van de hoogmoed te vermijden.

Op tijd stoppen voorkomt hoogmoed.

Van op tijd stoppen zijn legio voorbeelden. Voor mij persoonlijk geldt als het ultieme voorbeeld het stoppen door de Beatles op hun hoogtepunt. Ik was er niet blij mee maar ze hadden wel gelijk. Andere bands gingen door zoals Metallica. Prima band, ze speelden goed op Pinkpop. Hun probleem was dat ze optraden na Nothing but Thieves. En dan komt het verschil in muziekgeneratie (enthousiasme versus routine) supersterk naar voren.

hoogmoed
mozaïek van Alexander de Grote. Bron: historianet.nl

Wie ook op tijd stopte was Alexander de Grote, die ging dood. Net als Jim Morrison. Jim ligt begraven op Père Lachaise. Waar Alexander III de grote begraven ligt, is ongeveer bekend. Zijn graftombe moet liggen in het oude koninklijke Alexandrië onder de moderne stad.

Waar twee honden

Waar twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen. Dat is ook een tegeltjeswijsheid. Zo ongeveer kan je omschrijven wat er met het lijk van Alexander en zijn reusachtige rijk gebeurde. Vijftig jaar lang knokten ze onderling om zijn erfenis. Een andere tegeltjeswijsheid zegt: waar gehakt wordt, vallen spaanders. Hier ook, zijn zoon Alexander IV werd vermoord. De sluwste generaal Ptolemaeus kreeg Egypte en pikte het lijk van Alexander de grote in. Het lijk van de zoon was niet belangrijk maar Alexander de Grote kreeg een mooie tombe. Die werd druk bezocht en vereerd alsof het een tempel voor een god was. Ongeveer net zoals het graf van Jim Morrison. Het oude Alexandrië raakte bedolven en vergeten, net als de tombe van Alexander. Men denkt dat hij nog bestaat en al eenentwintig zoekt de archeologe Papakosta naar de tombe. Ze is ervan overtuigd dat ze in de buurt komt.

Het laatste restje van Alexander

De opvolgers van Ptolemaeus bleven het langst aan de macht van alle generaals van Alexander. Cleopatra VII was het laatste lid van de dynastie. We kennen haar als Cleopatra en ze was bedreven in het machtsspel. Jammer voor Cleopatra stond ze aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Ze was medeheerseres over Egypte naast haar vader Ptolemaeus XII, haar broers/echtgenoten Ptolemaeus XIII en Ptolemaeus XIV. Of het huwelijk met haar broers geconsumeerd is, vertelt de geschiedenis niet. Het zou kunnen, de farao’s hadden een traditie van incesthuwelijken. Ze kreeg een verhouding met Julius Caesar en had een zoon van hem. Caesar werd vermoord en ze koos voor Marcus Antonius, de rivaal van Augustus. Bij Marcus Antonius kreeg ze drie kinderen. Jammer voor haar won Augustus. Hij had geen zin in een vrouw van negenendertig en ze pleegde zelfmoord.

Augustus en Julius Caesar

Julius Caesar was de oudoom van Augustus. Ondanks de familieband wilde Augustus de zoon van Caesar niet opvoeden en dus werd het joch een kopje kleiner gemaakt. De andere drie kinderen van Cleopatra liet hij leven en opvoeden door de echtgenote van Antonius. Of dat zo’n nobele daad was, betwijfel ik. De echtgenote moest de vruchten van haar overspelige man opvoeden. Ga er maar aan staan.

(wordt vervolgd in ‘op tijd stoppen.)

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel