Romeinse keizers

Romeinse keizers
Standbeeld van Julius Caesar in Rome. Bron: Wikipedia. Eigen werk van Leomudde

Romeinse keizers daar wil ik het over hebben, Dit naar aanleiding van een tentoonstelling over keizer Domitianus in het rijksmuseum voor oudheden. Hij werd vermoord en zijn geschiedenis moest worden uitgewist. Het deed mij een beetje denken aan mijn verhalen over de pausen. Over de Romeinse keizers moet iets sappigs te vertellen zijn. Om te beginnen met de naamgever. Julius Caesar. Zijn naam kwam in de titel van zijn opvolger terecht. Daarvan is Caesar uiteindelijk overgebleven als de titel keizer. Dat heeft Julius toch maar mooi voor elkaar gekregen. Zijn naam is de aanduiding geworden van de hoogste vorstelijke titel ter wereld. Dat kreeg zelfs Constantijn de Grote niet voor elkaar.

De eerste Romeinse keizer

Veel plezier heeft Julius Caesar van zijn machtspositie niet gehad. Met drieëntwintig messteken vermoorden de senatoren hem. Zijn opvolger was een achterneef en kreeg de naam Imperator Caesar Augustus. Keizer Augustus dus, de eerste uit een lange reeks van keizers.

Zonder vuile handen kom of blijf je niet aan de macht. Caesarion, de zoon van Julius Caesar en Cleopatra (ja, die) liet Augustus vermoorden. Caesar had zich zijn geboortemaand, juli, toegeëigend. Augustus moest het met maand augustus doen. Geen beste keus, de wespenmaand.

Keizers en pausen

Keizers en pausen hadden met elkaar gemeen dat ze de baas in Rome en meestal Italiaan of Romein waren. Onder de pausen zitten aardig wat duivelse figuren en misschien keken ze dat af van de keizers. Tjonge, tjonge als er ergens een beroepsgroep het hoogste overlijdensrisico had dan waren het de Romeinse keizers. Iets meer dan vijfentwintig procent stierf een natuurlijke dood. De rest werd vermoord, geëxecuteerd, sneuvelde, stierf in gevangenschap of pleegde zelfmoord. Je zou haast denken dat de vereiste karaktereigenschap een neiging tot zelfmoord was. Het is niet bepaald een beroep dat mij aantrekt. In die tijd lag het anders. Als het keizerschap te koop werd aangeboden, wat nog wel eens gebeurde, waren er altijd kopers.

De laatste keizer

Waar een eerste keizer is, moet ook een laatste zijn. Die dubieuze eer komt toe aan Romulus Augustulus toe. Dat was de laatste keizer van het West Romeinse rijk. In het Oost-Romeinse rijk gingen ze nog bijna duizend jaar verder tot de mohammedanen er een eind aan maakten.  Dat West Romeinse rijk stelde overigens niet zoveel meer voor. Het bestond uit Italië en een klein stukje Frankrijk. Het einde stelde net zo min veel voor. In feite was het zo iets als een leeglopende ballon. De laatste keizer werd niet vermoord, opgehangen of gemarteld. Sneuvelen deed hij ook niet. Hij werd simpelweg weggestuurd door Odoaker, de leider van zijn opstandige Germaanse troepen. Exit Romulus. Ironisch genoeg begon en eindigde Rome met een Romulus.

Mijn eerste pausverhaal was de pausen in het wilde westen. Het heeft iets van de keizersverhalen.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel