Beeldenstorm

beeldenstorm
Saddam Hoessein valt. Bron: Unknown U.S. military or Department of Defense employee

De mens is in staat tot het mooiste en tot het lelijkste. Beelden zijn daar een voorbeeld van. Beelden verdwijnen. Ze vergaan, verdwijnen in opslag of worden omver getrokken door bijvoorbeeld woke activisten. Zoals het beeld van Saddam Hoessein. Wat de vraag oproept: zijn de Irakezen hier beter van geworden?

Edward Colston

Edward Colston was een Engelse koopman uit Bristol in de zeventiende eeuw. Hij handelde ook in slaven. In 1895 kreeg hij een bronzen standbeeld. In die tijd keken ze graag naar de mooie kanten van prestaties uit het verleden. Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw kwam er meer kritiek op de rol van Colston in de slavenhandel. In 2020 werd zijn standbeeld neergehaald en in de haven gegooid door actievoerders tijdens de protesten na de dood van George Floyd.

Beeldenstorm

Beelden van vroegere helden of goden roepen soms agressie op. IS schoot Palmyra aan flarden, de Taliban moest niets hebben van eeuwenoude Boeddha beelden. De Beeldenstorm die wij kennen vernielde kerkbeelden aan het begin van de tachtigjarige oorlog. Daarmee stopte het niet. Aan het eind van de oorlog waren Brabantse of Limburgse plaatsen de klos. Ze wisselden nogal eens van Staats naar Spaans. Soms slaagde men erin om vlak vóór een Staatse inname de kunstwerken uit de kerk te verstoppen. Wanneer de krijgskansen keerden zette men alles weer op zijn plek terug.

Vandalen

Kunstwerk in de Grote Kerk te Schiedam bestaande uit brokstukken van vernielde altaren. Sjef Henderickx (2010)
Bron: S.J. de Waard

In de Grote Kerk in Schiedam staat een kunstwerk dat bestaat uit bijna duizend onder de kerkvloer gevonden brokstukken van vernielde altaren. Vernielzucht is van alle tijden en we hebben er een woord voor; vandalisme.

Het komt uit het Frans. In 1794 betitelde Henri Grégoire, bisschop van Blois, de gewelddadige acties en vernielingen aangericht door het Parijse gepeupel als vandalisme. Het deed hem denken aan de plundering van Rome door de Vandalen . Die Henri was niet zomaar iemand. Hij was een vooraanstaand figuur tijdens de Franse revolutie. Ik heb aan hem een verhaal gewijd (link toevoegen)

Beeldenstorm

Beeldenstorm is van alle tijden. In het oude Egypte kwam farao Achnaton met een nieuwe god. Aton in plaats van Amon. Dat pikten de priesters van Amon niet. Nauwelijks was zijn opvolger Toetanchamon (ja, die) dood of alles van Aton werd kort en klein geslagen.

En dan hebben we natuurlijk de entartete kunst van de nazi’s. Je breek er haast je tong over. Hitler c.a. hield niet van ontaarde kunst. Ze haalden de kunstwerken uit musea en stuurden ze in Duitsland op tournee onder het motto “bah, wat een vieze kunst”. De bedoeling was om ze daarna te vernietigen. Helemaal gek waren de nazi’s niet. Vier kunsthandelaars verkochten de vieze kunst voor de nazi’s naar het buitenland.

De nazi’s belazerd

Wat overbleef werd verbrand. Dachten we tot 2013. Toen vond de politie in een flat te München 1406 kunstwerken van Matisse, Chagall, Picasso, Klee en anderen. Een van de kunsthandelaars had het restant achter gehouden. Na zijn dood hield zijn zoon de kunstschat verborgen tot de politie langs kwam.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Deel dit artikel