De Brexit-soap

31 oktober: de Britten stappen uit de EU. Zal dat echt gebeuren? Ik weet het niet: de Britten weten namelijk wel wat ze niet willen maar ze hebben geen flauw idee van wat ze wel willen. Zouden ze die Brexit nog steeds een goed idee vinden? Een ding moet je die Engelsen nageven: ze kunnen fantastisch theater maken. Wat een spanning, wat een drama! De Brexit-soap in vele delen uit Albion. Het gekke is dat – ondanks dat ze er zelf doodziek van worden en ondanks al dat theater, geschutter en besluiteloosheid – nog steeds ongeveer 50% van de Britten uit de EU wil stappen. Het zal wel iets met het eiland gevoel te maken hebben. Rare lui die Britten.

Westminster dog of the year

westminster-dog-show-winner-siba.jpg
de winnaar 2020 (bron cbssports.com)

De verhoudingen verharden zich steeds meer: de verkiezing ‘Westminster dog of the year’ is nu al voor de 2de keer, vanwege de veiligheid, uitgesteld. De organisatie vond het te link, niet vanwege het risico voor de parlementsleden. Welnee, het zijn tenslotte wel Engelsen. Nee, ze vreesden voor het lot van de honden.

Ook gij, Brutus

En nu mag Boris Johnson het proberen. Nauwelijks is het bloed op de messen in de rug van Theresa May opgedroogd of “ook gij, Brutus,” klinkt in Downingstreet als Jo zijn ontslagmes in de rug van zijn broer Boris ramt. Dat zullen de komende tijd daar gezellige familiefeestjes zijn. Ze hebben in ieder geval iets met elkaar te bespreken, Jo en Boris. Als ze überhaupt nog met elkaar praten. En los van dat verraad: drie keer, nee vier keer heeft het parlement hem al een opdoffer gegeven. Het blijft verbazen, het blijft spannend, het blijft een Brits koningsdrama. Shakespeare had het niet beter kunnen verwerken in zijn theaterstukken!

Brexit of remain

Neem nu alleen al de manier waarop een parlementslid opstapt. Als hier een Kamerlid uit zijn partij stapt, belegt dat Kamerlid een persconferentie in Nieuwspoort. Er komt, als hij geluk heeft, een stukje in het journaal en dat is het dan. Dat doen die Members of Parlement hééééél anders: voor het oog van de natie staan ze op, lopen naar de overkant en gaan bij de oppositie zitten. Dat is geen klap in het gezicht van hun premier maar een regelrechte kopstoot! En dan 21 leden je partij uit gooien! Schitterend theater! Maar los van al dat spektakel: hoe gaan ze, Brexit of Remain, het in dat perfide Albion oplossen?

Prins van Oranje en de Brexit

Ik heb wel een oplossing voor ze. We hebben vast nog wel ergens een prins van Oranje over. Die sturen we met de vloot de Thames op en laten hem orde op zaken stellen. Dat hebben we vaker gedaan, dus dat moet geen probleem zijn. En of die Engelsen nu door het ene Duitse koningshuis of door het andere Duitse koningshuis geregeerd worden, zal ze worst zijn. Mocht die prins nog hulptroepen nodig hebben, dan roept hij gewoon de Noord-Ierse Oranjemars lopers op. Doen die ook eens wat nuttigs en het probleem is opgelost.

De Noord-Ieren onafhankelijk

Boris heeft helemaal geen oplossing: onderhandelen in Brussel doet hij niet. Met tegenvoorstellen komt hij niet. Boris heeft helemaal niets te bieden, waarom zou hij. Alles wat hij doet is voor binnenlands gebruik en erop gericht premier te blijven. Misschien wordt Engeland er beter van maar die kans is klein. Toch wil hij  zijn woord houden en uit de EU stappen, desnoods zonder deal. Dat mag hij niet van het parlement. Er zit voor hem maar één ding op: Boris Johnson geeft de Noord-Ieren onafhankelijkheid. Geen backstop meer nodig: het probleem is opgelost. Jammer voor Boris zullen de Noord-Ieren daar niet intrappen.

Boris is geen Thatcher

Voor Boris is het de dood of de gladiolen. Denkt hij nu echt dat hij met bluf de EU op de knieën kan krijgen? Poe, hij is geen Thatcher, die kon met haar handtas nog indruk maken op die 11 leden van de EEG: “I want my money back”. Dat ze daarbij Helmut Schmidt zo over de rooien joeg dat hij met het meubilair ging smijten, dat zie ik Boris nog niet voor elkaar krijgen. Zeker niet nu de EU 27 leden heeft en een stuk dieper in de poriën van de samenleving zit dan de oude EEG. Ik denk dat Macron de stekker eruit trekt: de Fransen geven geen uitstel! Eindelijk kunnen de Fransen de nederlaag bij Waterloo wreken en het continentale stelsel komt ook terug. Alleen heet dat nu EU-heffingen. Borissie krijgt geen deal,  hij krijgt de middenvinger.

Schotland onafhankelijk

Dus waarschijnlijk zal op 31 oktober het resultaat zijn dat Engeland eruit gaat zonder deal. Als gevolg daarvan verklaart Schotland zichzelf onafhankelijk en wordt lid van de EU. Die nemen een harde grens met Engeland graag voor lief.  Mochten de Schotten nog behoefte hebben aan een koning:  er loopt vast nog wel ergens een afstammeling van de Stuarts rond. Tenslotte zijn al die Europese adellijke geslachten familie van elkaar.

Doe waar je goed in bent

Waarom stoppen die Britten niet gewoon met dit theater? Waarom gaan ze niet doen waar ze goed in zijn: tuinieren, films, theater en popmuziek. Daar hebben wij dan ook nog lol van. Dat zal helaas niet gebeuren. Nee, van die Brexit zijn we voorlopig nog niet af.

Wil je naar het contactformulier? Klik hier

Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier

Deze blog is gepubliceerd op 14-09-2019 en bijgewerkt op 25-02-2021

     

Deel dit artikel