De bokkenrijders

De bo9kkenrijders of Scheurbek? Iedereen heeft ooit, al is het zijdelings, van de bokkenrijders gehoord. Op Scheurbek kom ik terug.Het punt is dat bokkenrijders voor iedereen wat anders kan betekenen. De een denkt aan een, al dan niet bestaande, legendarische bende rovers, die zich op lichtgevende, vurige bokken door de lucht verplaatsten, de ander denkt heksenvervolgingen, de derde denkt aan de carnavalsvereniging en je kan ook nog aan de Russische black metall band denken.  En dan heb ik het nog niet eens over de bokkenwagen van Donar gehad.

Bokkenrijders gronddieren in de lucht?

Dieren van de grond die razendsnel door de lucht vliegen. Zie je het voor je, dieren die het luchtruim doorklieven zonder dat ze daarvoor gebouwd zijn? Ik wel, er bestonden bosjes van die beesten. Je hebt de legendarische Pokémonvogels, maar die zijn verzonnen en tellen niet mee. Wat denk je van de hippogrief, het fabeldier, half paard, half adelaar. Tegenwoordig is het dier beter bekend als Scheurbek van Harry Potter. Of de pterosauriërs die gevleugelde draken die in het Mesozoïcum 162 miljoen jaar lang heer en meester waren in de lucht.

de reuzenadelaare
Boven de klauw van een Haast’s adelaar en onder die van een arend (bron: Bunce M, Szulkin M, Lerner HRL, Barnes I, Shapiro B, et al)

Maar dichterbij huis, wat de tijd betreft: de Haast’s adelaar, de leeuw van de lucht. Die reus had een spanwijdte van ongeveer 2,6 meter in de lucht en een schrille kreet weerklonk zodra hij naderde. Naar verluidt woog hij zo’n 18 kilo, dat vormde geen probleem. Door de enorme kracht die zijn vleugels bezaten, vloog hij sierlijk door de lucht. Helaas uitgestorven, zo omstreeks 1400. De schuldige is natuurlijk de mens, in dit geval de Maori’s want die aten alle moa’s op en laat dat nu net ook het voedsel van die reuzenadelaar zijn geweest. Pech voor hem.

Bokken die door de lucht vliegen

Die bestaan, tenminste als je nog in de Germaanse of Noorse goden geloofd.

Donar, god van de donder, reed door de lucht in een wagen, getrokken door twee bokken. Als Donar honger kreeg at hij Tandgniostr en Tandgrisnir (Tandenknarser en Tandenvermaler, ik heb geen idee hoe je de namen van die twee bokken uitspreekt) op.  Dat had geen enkel gevolg voor zijn bedrijfsvoering want hij wikkelde de botten in hun vel en met behulp van zijn strijdhamer Mjölnir bracht hij ze de volgende dag weer tot leven. Dat zal wel gegaan zijn op de manier waarop ouders hun puberkinderen uit bed halen: “Als je nu niet opstaat, dan…”

De dagen van de week

En nu ik toch bezig ben met de oude Germaanse goden, dan doe ik ook maar gelijk de dagen van de week. Die namen zijn een mengeling van Latijnse en Germaanse invloeden, dus zo’n beetje hoe het ook in de samenleving is. Zondag, maandag en zaterdag komen uit het Latijn. Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag komen uit de Germaanse goden. Dan waren die toch sterker dan die goden uit Rome. Maar wat me een beetje dwars zit is de donderdag.

Die is vernoemd naar de hiervoor vermelde Donar en die heeft een complete dag, 24 uur vernoemd gekregen. Hadden er ook niet minimaal een paar uurtjes afgekund voor die fabuleuze helpers, Tandgniostr en Tandgrisnir?  Zonder die twee was er van dat hamerslingeren niets terecht gekomen en kon hij een lekker bord bokkenvlees ook vergeten.

De bokkenrijders

Eindelijk komen we dan bij de bokkenrijders. De Bokkenrijders zouden zich op lichtgevende vurige bokken door de lucht verplaatsen en dat is een Limburgse legende. Of niet? Die bokkenrijders worden omschreven als afschrikwekkend, goddeloos en mensonterend. Dat bewaar ik voor de volgende keer.

Hier vindt je het contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Hier lees je deel twee

Hier lees je deel drie

Deel dit artikel