Een sterke vrouw?

Een poosje geleden was er een Tv-programma, ik weet niet eens meer van wie, over sterke vrouwen. Dat kon interessant zijn, maar de eerste die de producente  opvoerde als sterke vrouw was Elizabeth Stuart, bijnaam de winterkoningin. Nu is de echte winterkoningin, ik denk aan tsarina Catharina de grote, inderdaad een sterke vrouw, maar Elizabeth Stuart????

Profiteur, loser

Ik zou haar eerder een loser noemen. Ga maar na, de bevolking van Bohemen schopte haar en haar man na één winter het land uit. Daarna hebben de winterkoning en de winterkoningin van Bohemen veertig jaar in ballingschap in Den Haag gewoond.

Een beetje vrouw gaf haar man een schop onder zijn kont om dat koninkrijk terug te veroveren. Niet Elizabeth, die leefde van de steun van haar broer, Karel I, tot die in Engeland zijn hoofd op het hakblok verloor. De Oranjes en de staten betaalden voor haar ballingschap. Toen Karel II de baas was in Engeland kon ze terug naar haar geboorteland. De vlaggen in Den Haag gingen uit. Mijn conclusie: profiteur van anderen, loser.

Een echte sterke vrouw

Ik ken wel een sterke vrouw en ik nomineer Sojourner Truth uit de V.S. Bij toeval stuitte ik op haar omdat ik zocht naar het spreken van Nederlands in Trump land. Haar toespraak in 1851 over slaven- en vrouwenemancipatie hield ze in het Nederlands. Hoe kwam dat?

Afschaffing van de slavernij

Ze was geboren als Isabella Baumfree op het landgoed Hardenbergh in de staat

haar visitekaartje (bron: Wikipedia)

New York. Als slaven van de eigenaar spraken ze Nederlands. Haar eigenaar verkocht haar toen ze 9 jaar oud was. Binnen een paar jaar volgden nog een paar transacties tot ze in 1826 met haar jongste dochter naar de familie Van Wagenen, een quakerfamilie, vluchtte, een jaar voor de afschaffing van de slavernij.

Daar bleef ze en werd een toegewijd christen. Ze veranderde op den duur haar naam in Sojourner Truth, reisde en predikte over de afschaffing van de slavernij, tolerantie, vrouwenrechten en pacifisme. Dat is best wel een heleboel om je voor in te zetten. En dat in een tijd die niet vrouwvriendelijk genoemd kon worden.

Standbeeld

Sojourner was echt niet zo maar iemand, lezen en schrijven kon ze niet, maar ze dicteerde wel een boek en voor de verkoop liet ze een visitekaartje drukken (als zwarte vrouw rond 1850, dan ben je echt wel iemand), ze hield toespraken,  kocht een huis en was een van de eersten die een relatie legde tussen de strijd voor emancipatie van de Afro-Amerikanen en vrouwenrechten. Zij was wat je noemt een doorbijter, ze sprak met Abraham Lincoln en Ulysses Grant, alle twee president. Ze ligt begraven op Oak Hill Cementery en in Battle Creek Michigan Monument Park staat haar beeld, meer dan twee mans hoog.

Sojourner Truth, dat was pas een sterke vrouw. Wil je meer over haar lezen, klik hier

Wil je naar het contactformulier? Klik hier

Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier     

Deze blog is gepubliceerd op 07-11-2020 en bijgewerkt op 04-03-2021

Deel dit artikel