Kafka bestaat en heet Interpolis.

Kafka bestaat want voor mij liggen zeven brieven van Interpolis. Zeven! En allemaal over hetzelfde onderwerp: de premiebetaling voor de alles-in-een polis. Dat alles-in-een is overduidelijk een reclamekreet, een alles-in-een brief kunnen ze niet schrijven. Stelletje kafkaiaanse  bureaucraten! Zit daar een mensenhater of zo? Dacht een overbodige manager: “Kom, laat ik ook mijn steentje bijdragen aan de spuitpoep van nonformatie.”

Een dikke brief als aankondiging

Op 7-11-2019 krijg ik de eerste brief. Niets vermoedend open ik de A-4 envelop met vier kantjes tekst. Het komt er samengevat op neer dat ik over een maand een brief krijg over de verlenging van mijn verzekering. Een dikke brief sturen om aan te kondigen dat ik over een maand een brief krijg? Alleen een 200% bureaucraat kan zo iets verzinnen.

Blijkbaar hebben ze bij Interpolis geen hoge pet op van het IQ van hun klanten. Bovendien is het een nutteloze brief. Stel ik ben zo’n niet al te slimme klant, dan ben ik over een maand die brief toch allang vergeten. Of ik raak er zo van in de war dat ik ze alle twee weg gooi.

Een neuspeuterende manager

Het zal wel een briljant idee van een neuspeuterende manager zijn geweest, zo van ‘weet je wat, ik stuur een volslagen overbodige brief. Doe ik ook eens wat nuttigs.’ Schouderophalend gooi ik de brief in de bak ‘daar moet ik nog eens een keer naar kijken.’ De brief glijdt van de grote stapel in die bak, misschien moet ik de onderste brieven toch eens bij het oud papier gooien.

Geld terug, hoera

Ik vergeet de brief tot ik op 21-11 een nieuwe brief krijg. Ik krijg geld terug: € 9,74. Het blijkt dat Interpolis nog een bedrag van mij krijg en ik krijg een premierestitutie van € 13,45. Per saldo komt wer een bedrag van € 9,74 op onze bankrekening. Leuk voor de dure december maand.

Op 22-11 krijg ik zelfs twee brieven. De ene gaat over de aangepaste premie. Blijkbaar vindt Interpolis dat ik over de periode 30-11-2019  tot 12-12-2019 een bedrag van € 364,95 moet betalen. Ook deze brief gaat schouderophalend in de bak ‘daar moet ik nog eens een keer naar kijken.’

Die andere brief, die ken ik. Die heb ik gisteren ook al ontvangen. Hij is exact hetzelfde. O nee, het bedrag is anders, nu krijg ik € 1,38 terug. Is dat een extra bedrag of komt het in plaats van € 9,74? Ik heb geen idee.

Alweer een brief

Op 26-11 krijg ik weer de brief die ik al twee keer gekregen heb. Weer exact dezelfde inhoud. Toch zijn er verschillen. De premierestitutie van 21-11 is nu ineens miraculeus een premiebetaling van € 12,17 geworden. Ze kijken het daar wel erg goed na: drie herberekeningen voor uiteindelijk een betaling van € 1,05. Alleen de postzegels op die drie brieven zijn al een veelvoud van dat bedrag. Die drie restitutiebrieven hebben één ding gemeen: het ‘wie wat waarom hoe wanneer,’ staat niet in die brieven. Ik moet maar raden waar die restitutie op is gebaseerd en hoe kan een restitutie binnen een week veranderen in een betaling? Kortom, de brieven ontberen elke minimale vorm van goede klantinformatie. Die brieven staan vast en zeker in een of ander werkprotocol: de brief is verstuurd, het vinkje is geplaatst, de taak is volbracht. Of de brief correct of duidelijk is doet blijkbaar niet ter zake.

Bellen met de rabobank

Nu ga ik toch maar eens bellen met de Rabobank, afdeling verzekeringen. Waarom krijg ik vijf brieven met hetzelfde onderwerp? Eigenlijk zit de mevrouw, die mij te woord staat, er ook mee in de maag. Ze hebben al meer klachten over die brievendiarree gekregen. Ze doet haar best om mij het uit te leggen. Ik geef aan dat ik met die bureaucratische onzin van Interpolis  niets te maken wil hebben en dat ik het bedrag van € 1,05 niet ga betalen. Gezien de verschillen tussen die drie brieven zal het bedrag wel niet kloppen en krijg ik over een paar dagen weer een brief. Misschien is een betaling van € 1,05 dan ineens een restitutie van € 105,–. Ik zou er niet van opkijken.

Weer twee brieven

Ja hoor, daar is Interpolis weer. Nu met twee brieven. Een is de polisbrief, die ken ik, die krijg ik elk jaar. Maar dan in één keer en niet in wat nu zeven brieven zijn. Hé, het jaarbedrag is nu € 362,83 in plaats van € 364,95. Zou dat nu wel goed zijn? De tweede brief is het betaalverzoek voor € 362,83. Dat had toch makkelijk bij die andere brief gevoegd kunnen worden?

Zeven brieven

Hoofdschuddend staar ik naar die zeven brieven. Kafka bestaat. Ze moeten bij Interpolis een bureaucratische administratie opgetuigd hebben waar de overheid nog een puntje aan kan zuigen. En dan doel ik op de overheid van vóór alle efficiency afslankingen. Ze zullen het best goed bedoelen, daar in hun kantoortoren in Tilburg maar hebben ze daar geen casemanager of iemand met gezond verstand, die denkt dat zeven brieven misschien toch een tikje overdreven is?

Dure overhead

Wat die zeven brieven aantonen is dat hun overhead veel te hoog is, de premie moet een stuk lager kunnen bij Interpolis. Want als de dure, van mijn premie, betaalde directie die bureaucratische, menshatende kantoorlaag eruit gooit, kan die premie wel met € 25,– omlaag. Kijk, daar heb ik wat aan, niet aan zeven onzinnige brieven. Krijg ik die lagere premie niet bij Interpolis dan krijg ik die wel bij een ander. Daar ga ik volgend jaar achteraan.Hup, alle brieven in de oud-papierbak, dan worden ze tenminste nog nuttig in het recycle-proces gebruikt.

Commentaar Interpolis

Ik heb het artikel aan Interpolis toegestuurd met het verzoek om aan te geven of hier iets niet correct in is. Daar hadden ze geen opmerkingen over, wel een uitleg hoe het zo komt. Zeven brieven vinden ze zelf ook een beetje erg veel, ze gaan nog eens goed kijken naar hun systematiek. Dat lijkt mij toch wel het minste dat nodig is. Die vooraankondiging? Dat was op verzoek met hun klanten en in overleg met het Kifid, een klachtenloket m.b.t. financiële producten. Ik neem het graag aan maar die € 1,05 ga ik niet betalen. Dat snapt de mevrouw: “we boeken het bedrag af.” Het gesprek eindigt voor beiden toch wat onbevredigend: ik blijf zitten met mijn irritatie over die brievendiarree en Interpolis brengt mij er niet vanaf om het artikel te plaatsen.

Glashelder? Melkglas zullen ze bedoelen

Ik dacht dus dat het afgelopen was. Mis. Het door mij te betalen bedrag zouden ze schrappen. Tot mijn verbazing is er op 27 december een bedrag van € 1,05 op mijn rekening gestort

Het is daar echt een zooitje. Kafka bestaat.

Mijn mening blijft ongewijzigd: Interpolis: glashelder. Hoezo? Melkglas zullen ze bedoelen.

Kafka bestaat en heet Interpolis.

Wil je naar het contactformulier? Klik hier

 Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier    

Deze blog is gepubliceerd op 05-01-2020 en bijgewerkt op 28-02-2021

Deel dit artikel