lazing on a sunny afternoon

Kikkers zijn het onderwerp van gesprek op deze “lazing on a Sunny afternoon in the summertime” en deze verjaardag wordt op een prima prima locatie gevierd: de lunchroom de Beken in het Renkums Beekdal. En het is ook nog eens  een mooi nummer van de Kinks, uit de tijd dat ik nog jong en onschuldig was. We genieten van de zon op deze voor ons bekende plek want we wandelden hier graag toen we nog in Wageningen woonden en als je kan, zou ik er beslist een keer gaan wandelen. Maar dit terzijde.

de BOB

De verjaardag is van een vriendin van Mieke, dus rij ik en dan kan Mieke een wijntje drinken. Een verjaardag is leuk, daar ontmoet je oude vrienden of familieleden en daar hoor je ook nog eens wat. Ik verslik me in mijn alcohol vrije biertje als een vriendin beweert dat  kikkers kikkers eten.

kikkers zijn moordenaars

Wat! Die lieve zingende kikkers uit “Mull of Kintyre”? Kwaak de Kikker uit mijn

het gevonden kikkerbeeldje, moeder en kind, in onze tuin

kinderverhalen? Kermit de Kikker? Dat zouden kannibalen zijn? Ik geloof er niets van. Tot ik de foto zie. Gerverdemme! En dat is niet alles: “vroege vogels” heeft zelfs een youtupe filmpje van een kannibalistische kikker. Zie en huiver tenminste als je er tegen kan want ik heb hem weg geklikt want ik dacht dat kikkers vrolijk kwakende beestjes zijn, die geen vlieg kwaad doen. Daar sla ik de plank behoorlijk mis: alleen kikkervisjes zijn vegetarisch.

Kikkers eten kikkers

Een volwassen kikker is een moordenaar: hij eet alles wat beweegt en door zijn bek kan. Insecten, spinnen, slakken, vissen, salamanders en inderdaad andere kleinere kikkers. Gelukkig heeft de kikker ook vijanden anders zou dat kannibalisme helemaal uit de hand lopen. Snoeken lusten een kikker; zoals bekend is de reiger er ook niet vies van en slangen slikken ook graag een kikker in. Vossen halen hun neus niet op voor een smakelijke kikker en zwarte kraaien duiken er bovenop.

de kikker-smoothie

En dan is daar natuurlijk de mens: de topperdetop aan de top van de voedselpiramide. Wij zijn ook niet vies van een lekkere kikker; tenminste sommigen van de soort homo sapiens dan. Zo zijn ze in Peru dol op de kikker-smoothie. Ik ga jullie niet vertellen hoe dat gemaakt wordt. De masochisten moeten het recept zelf maar op internet zoeken. In de drank zit ook het kruid maca.

Onbevlekt zwanger?

En de clou is: er zijn vrouwen die beweren zwanger te zijn geworden van het dagelijks drinken van een kikker-smoothie. Nu ja, het was geen onbevlekte ontvangenis want er kwam natuurlijk ook een vent bij te pas. De kikker-smoothie hief de onvruchtbaarheid van hen op, zeiden ze. En ze zouden ook nog wel eens gelijk kunnen hebben, alleen heeft die smoothie kikker er niets mee te maken. Dat kruid, dat is waar het om draait. De Inca´s aten maca als lichaamsversterkend middel en bekend was dat maca de vruchtbaarheid bevorderde. Voilá, het is gewoon oude wijn in nieuwe zakken.

kikkerbilletjes

Wij zijn een stuk beschaafder en beperken we ons tot het eten van kikkerbilletjes. Ik heb het nog nooit geprobeerd en ga er ook niet aan beginnen maar het schijnt naar kip te smaken. Een kilo kikkerbillen koop je op internet, panklaar verpakt voor zo’n € 18,–. De dierenpartij heeft nog geprobeerd om de handel in kikkervlees te verbieden maar daar kregen ze de handen niet voor op elkaar. Volgens de minister is de handel van kikkervlees netjes geregeld. Daar zijn die kikkers het vast niet mee eens, maar die hebben niets in te brengen.

puitenkloppers

Er is meer te zeggen over de kikker dan alleen het culinaire genoegen. Bijvoorbeeld één van de dialectnamen voor de kikker is: landpuit of veldpuit. En dat moet je weten om de bijnaam van de bewoners van Berlare te snappen: ‘puitenkloppers’. Die danken ze aan een vroegere bijverdienste en als je een gevoelige maag heb, kan je het volgende beter overslaan. Die Berlarenaars vingen en doodden kikkers: ze sneden de kikkers boven de dijen door en verkochten de poten aan de plaatselijke restaurants als delicatesse. Ik moet er gelijk bij zeggen dat Berlare een plaats in België is. Dat verklaart wellicht een heleboel.

is de vader wel de vader?

Er is één spreekwoord dat dicht bij de menselijke natuur komt en dat luidt: verkikkerd op iemand zijn. De betekenis hoef ik niet uit te leggen. Het komt voort uit de paardrift van de kikker want ze lusten er wel pap van, trouwens net als mensen. En voor vreemd gaan schaamt de kikker zich ook niet. Als een wijfje eieren legt en haar mannetje die vervolgens bevrucht, blijft een deel van de eitjes onbevrucht achter. Het zijn er namelijk duizenden. De onbevruchte eitjes zouden normaal gesproken verloren gaan. Maar mannelijke kikker vrijgezellen willen ook wel eens wat en lozen hun kwakje op de onbevruchte eitjes. Tja, ook bij mensen komt het wel eens voor dat de vader niet de vader is.

mijn laatste onschuld

Ik neem met gemengde gevoelens afscheid van de jarige Jet. Dat verhaal en het bewijs, de foto,  zitten mij dwars. Ach, die lieve kikkers. Daar gaat mijn laatste onschuld; dezelfde weg als de tandenfee en Sint Nicolaas. Foetsie, jammer, jammer.

Wil je naar het contactformulier? Klik hier

 Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier 

Deze blog is gepubliceerd op 01-09-2019 en bijgewerkt op 23-02-2021   

Deel dit artikel