huisdieren

Huisdieren houden mensen voor de gezelligheid of voor het nut. Oké, dat snap ik; we hebben het over honden, katten, konijnen, kippen. Zeg maar het kleinere slag dier. Alhoewel, bij de kat is het niet zeker of de mens de kat houdt of dat de kat de mens heeft. Alles wat groot is, zien we niet echt als huisdier. Nee, dat beschouwen we als vee: paarden, koeien, schapen.

Wolf = chihuahua ?

Hoe lang doen we dat al, huisdieren en vee houden? Best lang: vanaf 30.000 v.Chr. gebruiken mensen wolven bij de jacht; daaruit komt de hond voort. Behalve de chihuahua. Afstammen van een wolf? Ammehoela.

Daarna komt langzamerhand de rest van wat we nu huisdier of vee noemen. Tot zover is het vrij logisch. De huisdieren komen erbij in het tempo waarin de mens van jager naar boer naar stadsbewoner verandert.  Het dichtst bij de mens staan de hond en de kat. De hond heeft niet zo’n beste naam: dom, sullig, altijd bedelen om aandacht. In sommige geloven is de hond onrein; de bijbel moet ook niet veel van de hond hebben. Katten hebben het beter voor elkaar, die waren heilig in het oude Egypte. Er zijn zelfs kattenmummies gevonden. Toch wint de hond het op één punt: ooit was er een als heilige vereerde hond. Dat kunnen die heilige katten uit Egypte nog een puntje aan zuigen. Je gelooft het niet maar die heilige hond had zelfs een naam: Guinefort van Bourgondië uit juist, Bourgondië. Zoek het maar op bij Wikipedia, daar lees je het hele verhaal.

Honden

Honden zijn er in alle soorten en maten. De grootste zijn de Duitse Dog en de Ierse wolfshond. Die verliezen het van Freddy, de Deense dog. Als hij op zijn achterpoten staat haalt hij de 2,30 meter. Het gerucht gaat dat de Los Angelos Lakers hem in willen lijven om de NBA-finale te halen.Die maffe chihuahua is de kleinste hond. Die meet gemiddeld tussen de 15 en 22 cm. Ik noem dat voetbalhondjes. Zo klein als een voetbal, denkt iedereen als ik dat zeg. Ik bedoel iets heel anders; maar als beschaafd mens ga ik dat niet opschrijven. Ze zouden mij een sadist kunnen noemen, er komt wel een voet bij kijken. Vul het zelf maar in.

Dieren in het ziekenfondspakket

Honden, katten, konijnen, cavia’s, kippen, duiven, vissen,  zelfs ratten zijn voor de meeste mensen normale huisdieren. Normaal houdt in dat er ook abnormaal is. Dus welke vreemde huisdieren zijn er? Slangen, natuurlijk en daar zijn bijzondere exemplaren onder. Nee, niet zoiets simpels als een boa constrictor. Nee, wat zeg je van een tweekoppige slang. Bingo, dacht de slangenfokker; hij verkocht het beest voor $ 50.000. Mensen houden ook egels, varkentjes  of eekhoorntjes als huisdier.

Naarmate de welvaart groeit, groeien ook de uitwassen in de dierenliefde. Je hebt zelfs een kledinglijn voor honden. En wat dacht je van een chemokuur voor een egel? Ik dacht eerst dat het een 1-april mop was maar de datum klopte niet. Het is een dure grap aan de Universiteit van Utrecht, afdeling vogels en bijzondere dieren: een testscan kost 400 euro en één behandeling is 150 euro voor egel Blueberry. Ga daar maar aan staan als dierenliefhebber. Het lijkt mij een puntje voor de dierenpartij: “dieren horen in het basis ziekenkosten pakket.”  

De Romeinen

Nee, dan ging het er bij de Romeinen anders aan toe. Die hielden ook van dieren, hoe exotischer hoe beter. Dan kreeg je als Romein tenminste waar voor je geld als de gladiatoren met een leeuw of een krokodil vochten. Later kwamen de christenen: die gooiden ze gewoon voor de leeuwen. Dat was goedkoper: bij een gladiator verloor een leeuw wel eens. Dat was een dure grap: elke keer zo’n leeuw ophalen in Afrika. Daar hoefden ze bij de christenen niet bang voor te zijn: die verloren met veel bloed en afgescheurde ledematen altijd van een leeuw of krokodil.

Krokodillenleer

Tja, die krokodil. Je hebt krokodillenboerderijen, daar kweken ze krokodillen voor de huid oftewel het leer voor laarzen, schoenen, riemen en zadels. Het vlees is daarbij een bijproduct; het schijnt een beetje kipachtig te smaken. Dat vlees is onrein voor joodse en islamitische spijswetten: die lui zijn wel erg kieskeurig. De meeste inkomsten schijnen die boerderijen uit toeristen te halen: de wat meer beschaafde vorm van grienzelen maar dan niet in die bloedige arena. Als je van plan bent om bij zo’n bezoek een portemonnee van krokodillenleer te kopen, moet je wel even oppassen. Invoer, zonder vergunning,  is illegaal en die mooie portemonnee kan in beslag genomen worden.

Das Krokodil

Sommige mensen zien de krokodil als huisdier. Maar niet iedereen maakt het zo

Krokodillen houden van fruit
Leuk huisdier (Bron: Wikimedia Commons/Ianaré Sévi)

dol als een Zwitsers gezin: 42 jaar lang hielden ze in de stad een krokodil, Jacob, in hun huis. Ik verzin dit niet: “Jacob, das Krokodil” kan je kopen op Bol.com. Mijn beneden buurvrouw vertelde mij dit ongelofelijke maar waar gebeurde verhaal. Ooit heeft de huisvader het dier uit Zuid-Amerika mee genomen. Daar zullen ze blij mee geweest zijn, vooral toen de krokodil groter en groter werd. Uiteindelijk kreeg Jacob een eigen met kogelglas afgesloten kamer. Ze moesten wel: een spuitje van de dierenarts had tot gevolg dat Jacob de complete woning verbouwde. Dan moet je toch wel heel veel van dieren houden.

Dus ja, je kan het zo gek niet verzinnen of er is ergens wel een bizar huisdier. Net zoals er vreemde mensen zijn.

Wil je naar het contactformulier? Klik hier

Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier

Deze blog is gepubliceerd op 28-10-2019 en bijgewerkt op 25-02-2021

     

Deel dit artikel