We geven onze moerstaal op!

Althans volgens een opiniestuk in de Volkskrant van maanden terug. Een of andere verknipte geest vond het een goed idee om als volk het Nederlands op te geven. Volgens mij was het niet echt een groot denker of hij had te veel gesnoven of geslikt. Ik citeer: “Het is eigenlijk maar lastig dat we hier Nederlands spreken. Deze en nog een sloot aan andere problemen zijn echter gemakkelijk op te lossen door het Nederlands gewoon af te schaffen. Dit gaat niet van vandaag op morgen, maar met een beetje goede wil (en die is er in overvloed!), kan het in twee tot drie generaties gerealiseerd zijn. Gezien de overvloed aan goede wil hoeven we bovendien met maar weinig verzet rekening te houden.”

Tja, deze persoon is hoogleraar Chinese taalkunde aan de universiteit Leiden. Die universiteit waarvan wij vroeger zeiden: “Als je niets kan, kan je altijd nog rechten in Leiden gaan studeren.”

Harrie Jekkers

Het artikel bleef een beetje bij mij hangen; zo van daar moet ik nog eens wat mee. Tot de voorstelling van Harrie Jekkers & klein orkest in de stadsschouwburg van Nijmegen. Leuke avond, fantastische voorstelling. Nederlands is een mooie taal en wat een taalvirtuoos is Harrie!

“En er kwam toen ze ouder werd steeds meer Jolande bij” (over zijn 12 jarig jeugd vriendinnetje) Of: “Jij kan zwijgend zoveel zeggen”

Van dat soort gedichten hou ik, niet van die gedichten waarin woorden aan elkaar geplakt worden die nergens op slaan. Zo hou ik ook van Martin Bril: “ik wil met jou alleen, in alle sloten samen.” De associaties zijn direct duidelijk, althans voor mij.

de fijne nuance van het Nederlands, je moerstaal

Die fijne nuance krijg je niet in een andere taal overgebracht. Tussen je eigen taal en een vreemde taal zit nu eenmaal altijd een cultuurkloof. En dan komt zo’n malloot met drie generaties om over die cultuurkloof heen te springen. In

Aap Noot Mies leesplankje Diamond Painting - Doezelf.nl
het oude leesplankje (bron: doezelf.nl)

de tussentijd moeten we het enorme verlies aan kunst en economische ontwikkeling maar voor lief nemen. Om nog maar te zwijgen van hele generaties die knettergek worden; het aantal zelfmoorden zal nog nooit zo hoog zijn. Die autist gaat er ook nog eens vanuit dat er geen verzet tegen dat plan zal komen. Die komt echt van een andere planeet en heeft nog nooit van populisme of eigen volk eerst gehoord. Wat een eikel. Jezelf uitdrukken in een andere taal is verdomd moeilijk, de fijne nuances ontgaan je. Het duurt generaties om daar overheen te groeien en voordat taalgevoel – intuïtie weer op één lijn zitten.

Geen Nederlands? Dan we stappen over op Duits

Ik vermoed nog steeds dat hier een grappenmaker achter zit, maar laten we hem eens serieus nemen. Waarom zouden we over moeten stappen op het Engels? Oké, sinds de oorlog vindt er meer en meer een Engelse taalinvasie plaats. Niet alleen hier, in heel de wereld. Vaak wordt een Engels woord gekozen waar ook een taaleigen woord bestaat.

Dit is echter iets anders dan Engels spreken. Wij gebruiken googelen bijvoorbeeld als werkwoord. Dat is geen Engels maar ook geen Nederlands.

Als we overstappen ligt Duits meer voor de hand. Die taal wordt in Europa het meest gesproken. Ach, waar hebben we het over: je moerstaal afschaffen is totale onzin. Aan meertaligheid schijn je veel meer te hebben. Onderzoeken geven aan dat een meertalig kind een groter probleemoplossend vermogen heeft. En je schijn er ook nog eens creatiever van te worden.

Een volk zonder taal is een volk zonder ziel

Moraal van het verhaal: een volk zonder taal is een volk zonder ziel. Hou je moerstaal in ere en als iemand je in het Engels aanspreekt: gewoon in het Nederlands antwoord geven.

Ach, misschien zie ik allemaal te somber

Wil je naar het contactformulier? Klik hier

Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier

 Deze blog is gepubliceerd op 24-11-2019 en bijgewerkt op 27-02-2021    

Deel dit artikel