ZIJN ER VOEDSELTEKORTEN?

Hamsteren! Wc-papier!?Al drie dagen lang is het druk, druk, druk in de supermarkt. Volgens het personeel is het drukker dan bij de kerst- of paasinkopen. En die hamsters kopen niet het duurdere soort zoals foi gras, hertenbiefstuk of zo iets, nee, prozaïsche dingen zoals wc-papier.

Brood bij de bakker konden we gisteren niet eens krijgen, alles uitverkocht. Aangezien we er altijd kopen, konden we wel bestellen voor vandaag. En, volgens de bakker, stond er om acht uur al een rij volk tot buiten de winkel.Wat is dit? Slaat die corona soms op de hersenen? Staat er een Hongerwinter voor de deur? Zijn er voedseltekorten? Wel nee, er is niets aan de hand.

HONDERD ROLLEN WC-ROLLEN OP DE FIETS

Van alles wordt er in geslagen: blikgroenten. Daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Maar dan een of twee blikjes, geen tien. Maar ook peulvruchten, rijst, pasta, tomatensauzen, houdbare melk, brood en soep. Wat moet je met vijf broden? Broodpap of croutons maken over een paar dagen?

Maar wat er echt massaal wordt weggesleept is wc-papier. Wc-papier?  Tja bij die blikken peulvruchten kan ik me daar nog wat bij voorstellen. Maar vier grote pakken met 24 rollen, totaal dus zo’n honderd rollen, op de fiets? Kom op zeg. Van corona krijg je soms diarree. Soms dus, heel misschien, maar heel Nederland gaat uit van een corona racekak.

VOOR DRIE JAAR WC-PAPIER

Ik snap dat niet zo goed, we hebben het wiel uitgevonden, het atoom gesplitst, we zijn op de maan geweest en waar maakt de moderne mens zich druk om: “Heb ik straks wc-papier genoeg om mijn reet af te vegen?” Mensen in vluchtelingenkampen zouden graag dit probleem over nemen. De gemiddelde mens schijnt 27 rollen pleepapier per jaar te gebruiken. Dus als je met 96 rollen (die hiervoor genoemde 4 pakken) aan het slepen gaat, heb je voor zo’n dikke drie jaar genoeg.

HOE LANG GEBRUIKEN WE WC-PAPIER?

Hoe lang kennen we het gebruik van wc-papier al? Dat is bekend: sinds 1857 beschikt de mensheid over wc-papier, dat allernoodzakelijkste der allernoodzakelijkste levensbehoeften. Het was vooral bestemd voor mensen met aambeien. Oh, het bestond al veel eerder, sinds de veertiende eeuw maar toen was het alleen bestemd voor de goddelijke kont van de Chinese keizer. Het gewone klootjesvolk gebruikte wol, hennep, gras, water of de handen, de eigen handen wel te verstaan. De spons schijnt bij de Romeinen populair geweest te zijn. En er werd natuurlijk ook gewoon niets gedaan, net als de koe doet. En als er één wc-papier nodig heeft is het toch de koe met die diarreeachtige flatsen.

WC-PAPIER HAMSTEREN?

Hamsteren gebeurt in tijden van schaarste. Al die foeilelijke voorraaddozen in al

GeenStijl: HOOP! Man toont megavoorraad toiletpapier
Vorraad genoeg (bron: GeenStijl)

die weilanden liggen vol met alles wat we nodig hebben. Er is geen schaarste, behalve dan aan gezond verstand. Maar mensen zien die lege schappen en denken ‘snel, snel, snel straks vis ik achter het net. Laat ik die acht potten groene zeep meenemen. Ik heb ze niet nodig, maar je kan nooit weten.’ En tientallen jaren later maakt het achterkleinkind de laatste pot groene zeep op.

EEN LACHENDE PREMIER NEEM JE NIET SERIEUS

Waar komt die paniek vandaan? Ik heb wel een vermoeden. Het is als volk moeilijk om je overheid serieus te nemen als de premier zegt “schudt geen handen, houd afstand. “ Vervolgens, binnen twee seconden, schudt hij de hand van de RIVM-baas en doet hij zijn vergissing lachend af met een arm om de schouder van zijn compagnon. Zo iets is natuurlijk dodelijk voor de geloofwaardigheid en als dan binnen een week echt maatregelen genomen worden, wat krijg je dan? Paniek, paniek en gaan de mensen wc-papier hamsteren.

YOUTUBE FILM

Hoe belachelijk het is, laat het youtupe filmpje zien van de heftruck chauffeur die de voorraad schijtlinten laat zien in een zo’n foeilelijke voorraaddoos. Hij lacht die paniekhamsteraars keihard uit. Klik hier voor de link.

Wil je naar het contactformulier? Klik hier  

Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier   

Deze blog is gepubliceerd op 16-03-2020 en bijgewerkt op 03-03-2021

Deel dit artikel